Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
KOMOSSA
FAKTA FÖRENINGARNA GÄSTBOK FRITID AKTUELLT VANDRINGSLEDEN FÖRETAGARE SOLVÄRME
Oravais   På svenska    Skriv ut sidan
AKTUELLT
Arkiv
Läs om Paljak
Gamla Komossavyer
Ägoreglering
En konstnär i Komossa
Väderdata 2005 - 2006
Cykelbana
Boken om Komossa
Byaforskarna
Hembygdsdagen 24.5.2008
Kurt Nordmans tal
Hembygdstankar
VBL:s resenssion 25.5.2009
Pilgrimsvandring 2008
Bro vid Damin
kulkarneval 2008
Hunurinjärvi
Byns första reningsverk
Hoppamäki
BV2009
Nejdmästerskap
Nordaea Cup III
Bilder Nejdmästerskapen 19.2.2009
TjejKomossan
Kulkarnevalen 2009
Skolskidning 12.3.2010
Påsken 2010
Startlista
Resultat skolskidning 2011

Hembygdsdagen 24.5.2008 


Forskargruppen + övriga skribenter tackas på scenen vid UF för deras medverkan till Hembygdsboken Slätt och Bygd. Kjell och Kurt tackar varandra för ett gott samarbete.

 

Äntligen fick Komossaborna sin historik över sin by. En bok som beskriver byn, dess personer och som visar att tillsammans genom olika sammanslutningar har byn formats och utvecklats. Den goda sammanhållningen har gått och går som en röd tråd genom byns historia.  

 
Dagen började med Kaffe o Tårta. Bertel Holmström hade sökt fram gamla smalfilmer som han visade upp. Även gamla fotografier visades upp.

Fotoarkivet visades upp.

 


Som ordf. för forskargruppen har Kjell Engström fungerat. - Utan en ordentlig forskning har man blott en ytlig kunskap om sin närmiljö. Genom boken kan vi nu på ett enkelt sätt lära oss om vår hembygd.

 

Byns lärarinna Märta Storsjö ledde barnens sång och överräckte en hälsning från skolan som du hittar här... 

 

Läs även Vasabladets resenssion 25.5.2008


Brevet till hembyn...          

 

Hej på er där i Komossa.
Har länge tänkt skriva ... men nu blir det av . Tack för en fin hembygdsdag. Trodde först bara att det var en "bokens dag" så vi , min syster Marianne å ja, blev överraskade av gratis kaffe och en "gårr goan tjöttsåppå". När vi satte oss ner och drack kaffe var det intressant att se vem man kände, men måste nog medge att jag kände fler människor än vad det var som kände mig. Marianne kände de nog men jag som inte riktigt har bott, med undantag av sommar- och jullov, på "Dälabakkan" sedan november 1961, hade de lite svårare att känna igen. Men jag sa bara att vi var Ingegerds och Unars flickor från "Dälabakkan"och det kändes  bra att få säga det.
Hembygdsfesten var fin med allt program, intressant att försöka lista ut föräldrar till skolbarnen, såg nog vissa likheter.


Mycket arbete har ni haft med boken, har jag nu insett när jag läst den från pärm till pärm. Mycket som försvunnit i "minnenas glömska" har jag nu åter memorerat.
Minns bra att min farmor Mia Back hade "Engströms Mari " som bästa vän. Brukar var med farmor Mia och handla på lördagar till "handilin" och då köpte hon alltid en special längd med sockerglasyr på, sedan gick vi på kaffe till Borgar Emil och Mari. Sedan när Mia flyttade till Sverige hörde det till mig att skriva brev till Mari från min farmor.
"Holmis Eerk" minns ja mest därför att han hade koskällor och band mellan äppelträden så han skulle höra när någon stal hans äpplen.


Egentligen är det rätt underligt, men ju äldre jag blir desto djupare går mina rötter i Komossas eller "staans" jord. Om någon frågar om jag är från Såka brukar jag svara: att jag bor i Såka men jag är hem från Komossa.
Brukar kolla på jobbet, de har snabbare internet där, nästan varje morgon om det har hänt något i min hemby. om inget har hänt brukar jag tänka att nu är det brått med det jordiska, kanske nästadag.Alltid lika roligt att få reda hur ni har det och vad som händer hos er.


Jag gav våra söner var sin hembygdsbok så de skulle minnas att en del av deras rötter kommer från Komossa. Skrev i början av boken en text som jag brukar läsa från en av moster Naines bkonader: "Lyssna till den granens susning, vid vars rot ditt bo är fästat". Föstod kanske inte då vad texten innebar men nu...... Rötterna går djupt..
Med hälsningar och kanske vi syns i sommar åtminstone vid kulkarnevalen.


Doris Hägg f. Back

 


Bokens redaktör Kurt Nordman har gjort ett otroligt stort jobb med boken. Han har förutom redigerat även skrivit en hel del texter. Bidragit med bilder, fakta, strukturerat upp arbetet kring boken. En man med mycket stora kunskaper om allt från blommor till teknik.  

Läs hela hans tal här...

Ulf Johansson och Roland Engström bjöd på underhållning. Uffe sjöng bla sången om Mick och Jååp. 

 Tryckeriet Arkmedia fanns på plats, Inga-Lisa Holm, Barbro Åsbacka och Tore Westergård.

Vi har haft ett mycket gott samarbete och kan varmt rekomendera deras tjänster.

Tore överlämnade på tryckeriet vägnar 2 st specialtryckta exemplar av boken åt Kjell och Kurt. Pärmarna är av äkta kalvskin.

Ett stort tack till Arkmedia för sammmarbetet från hela Komossa.

 

Ett Tack även till alla sponsorer och Oravais och Vörå-Maxmo kommun för blommorna. 

Ansvarig utgivare: Komossa UF     Senast modifierad: 16.11.2008