Gästboksinlägg 2008
Kjell (kjell.engstrom@agrolink.fi) skrev den 24 januari 2008 08:54
Kan med glädje meddela att hembygdsboken om Komossa kommer ut i maj. Då blir det även en hembygdsdag på Komossa UF. Lämna in redan nu en beställning på en bok. Beställningsformuläret hittar du på startsidan.
Carita Sundstén (Carita Sundstén) svarade den 6 mars 2008 17:58
Väntar nu med spänning på hembygdsboken jag just lagt in en beställning på.
Mina farföräldrars hus e borta men många härliga minnen har jag kvar från somrar o jular hos Jakob o Ellen. För att inte tala om alla fina dagar o stunder hos Rintamäkis. Jag blev så glad över att se en bild av Asta. Redan som liten anade jag att du, Asta, var mycket klok och skulle bli ngt stort :)Glömmer aldrig de dagar jag fick samla växter med dig vid Komossa träsk! Den enda limonad jag drack under året fick jag på midsommar hos fammos. Och så fick jag o min lillabror Leif varsin Lillkungs gris också! Oj så mycket nostalgi och goda minnen det dyker upp när jag kom in på Komossas hemsida. Lycka till med ert arbete! Mvh Carita Sundstén f. Ström
Asta (Asta) svarade den 9 mars 2008 20:49
Hej Carita,
Det var trevligt att höra från dig. Jag minns också många, många trevliga stunder från tiden moster Ellen och faffa Jakob levde och du och dina syskon var och hälsade på. Det är länge sen. På den tiden var hallonlimonad och sockergrisen festligt, det är lätt att instämma på den punkten.
Hembygdsboken väntar jag också på.
God fortsättning och ha en trevlig tid i väntan på våren och sommaren, Mvh. Asta
Gun-Britt Hägg (Gun-Britt Hägg) svarade den 30 mars 2008 13:58
Här skriver ytterligare en ättling(barnbarn)till Ellen o Jakob,som också beställt boken.Min mamma "emigrerade" till Nedervetil på 50-talet så avståndet till "mommos" var långt under min uppväxt.Men minnena från besöken hos morföräldrarna o framförallt Rintamäkis är ljusa.Min mans svägerska är född i Komossa(Doris Hägg)så jag hålls ajour med händelserna i byn.Tyvärr har besöken hos släkten där
Ulrika Forss (Ulrika Forss) svarade den 7 augusti 2008 13:30
Verkligt fina bilder och intressanta texter! Härligt att läsa om närhistorien. Mycket bra jobbat!
Carina Engström (carina.engstrom@tele2.se) skrev den 14 maj 2008 21:16
Helt underbart att jag har hittat Er hemsida! En del av mig har kommit hem. Min mormor Maja Brita Eriksson född 22/11 1873 utflyttad till Sverige i början av 1900-talet! Tyvärr dog hon 1917 då min mor bara var 5 år. Var är Ni mina släktingar?
Hälsningar
Carina
Kjell Engström (Kjell Engström) svarade den 20 maj 2008 17:23
Hejsan
På din fråga om det finns släktingar kvar i Komossa till Anna Cajsa Gabrielsdotter kan jag kort
svara att nästan hela byn är släkt med Annas far och dennas bröder, se nedan.
Vi kan läsa ur de släktutredningar som Johannes Betlehem gjort läsa om de 3 bröder som kom till byn först som drängar sedan som bönder under tidigt 1800-tal och som stannade i byn för gått, och från vilken större delen av den nuvarande bybor har sina rötter. De kom från Vakkus (Komossa by är svenskspråkig men ligger på gränsen till finskspråkiga områden) , men de var inte finnar utan svenskar som hade flyttat in från Lill-Socklot. Det konstiga med Wackur hemman är att det hörde till Ytterjeppo by eller Nykarleby lantförsamling men i kyrkligt avseende hörde dom till Alahärmä församling. I kyrkböckerna står det ”läsa svenska” vilket betyder att läsförhör hölls på svenska. De här människorna kommer att gå som en röd tröd genom byns historia.
*Jakob Eriksson Wackur* / Komossa
Till Komossa flyttade Jakob 1807. Han var den förste av de 3 bröderna. Först tjänade han som dräng hos Anders Mickelsson Grannas eller Komossa vid Nysto i Komossa och efter 2 år blev han måg på gården. Han gifte sig med Brita Andersdotter Komossa 9.12.1809.
Nuvarande efternamn vi känner igen är: Andersson eller eller lite senare Holmström
*Mickel* *Eriksson Wackur* / Komossa
Mickel kom till Komossa 1814, han tjänade först som dräng hos sin bror Jakob senare som bonde på en del av Komossa hemman. Han gifte sig med Cajsa Andersdotter Komossa / Grannas 11.7.1816. Detta är den farfader till större delen av nuvarande bybor.
Nuvarande efternamn som vi känner igen är: Holmlund, Engström, Nyman, Rintamäki, Nordman, Hägg, Timmerholm. Lite äldre minns Ström, Backlund
*Gabriel* *Eriksson Wackur* / Komossa
Gabriel var den 3 av bröderna och kom till byn 1818. Också han började som dräng hos brodern Jakob. Han gifte sig 15.12.1823 med Maja Greta Abrahamsdotter Bjur som hade inflyttat från Munsala. På 1830 –talet började familjen använde Antusbacka som tillnamn, vilket skulle tyda på att de hade torp just på Antusbacka, Komossa möjligen från 1831.
Nuvarande efternamn vi känner igen är: Rönnholm, Nyqvist. Lite äldre minns Holmberg, Andersson
Gabriel är fadern till Anna Cajsa Gabrielsdotter f. 31.5.1943. Hon vigdes 31.10.1869 med torparen Erik Mattson Komossa f. 20.7.1843.
Han var från Kuckus i Kimo by (grannby med Komossa) . Kuckus hörde till Oravis kommun men under en tid var de skrivna i Vörå församling.
Familjen flyttade 1879 till Jeppo och 1881 vidare till Munsala. 1883 flyttade fadern och de 3 äldsta barnen till Nordsjö i Sverige. Den yngsta sonen Johan Petter
flyttade 1894 till sin moster i Komossa men flyttade senare även han till Sverige.
Hoppas du blev lite klokare.
Häls Kjell
Jean-Michael (jm@jean-michael.se) skrev den 24 september 2008 15:47
Jättesnygg sida. Det är så här en byasida ska se ut.
lite tips på intressant läsning eller annat från mig finner ni på följande två sidor
http://www.jean-michael.se
http://www.bara-till-lans.se