Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
KOMOSSA
FAKTA FÖRENINGARNA GÄSTBOK FRITID AKTUELLT VANDRINGSLEDEN FÖRETAGARE SOLVÄRME
Oravais   På svenska    Skriv ut sidan
AKTUELLT
Arkiv
Revykavalkad
Andra finansminister till Komossa
Vårfest på Komossa Skola
Kyrkvägsvandring Paljak-Pensala
Estlandsbesök
Kabel-TV
Bättre belysning
komosa biala
Botniavasan
En bit historia ..
Storfiskarn
Vårfest / Byskoledagen
Förstoring av Slöjdsalen
Skolavslutning
Nya slöjdsalen snart i bruk
Kulkarneval
I Fäderne spår
Basning av Bondost
Komossa "back in town"
Dansresa 06
Vattenledning till Haapa
BotniaVasan bilder från Komossa
Skotersafari
Eko från byn 1955
Tjej-Komossan 2006
Blandade händelser
Påskfrågesport 2006
Kyrkvägsvandring -06
Jordgubbsland
Älgjakt 2006
Vinterbilder från Komossa
Skolbarnen på besök
Recept
Påsk 2007
Vårfest 2007
Komossa bilder
Ekot från byn 1958
Nya slöjdsalen snart i bruk
Ägoreglering
Rapport från Kulkarnevalen -06
LI-Components
Dr Räv Jan Bertlin
Komossaflickan Asta Manninen
H. Backs läkarbesök
Skolan 50 år
Skolans övernattning
Pohjalainens artikel
Hem o Skola info
Vägbyggnad 2007
Årvas Revy
TjejKomossan 2008
Klassmorfar
Ättling till Gabriel
Rapport Kulkarnevalen 2007
Kulkarneval 2007
Hembygdsdag
Kulkarneval 2010
Läs om Paljak
Gamla Komossavyer
Ägoreglering
En konstnär i Komossa
Väderdata 2005 - 2006
Cykelbana
Boken om Komossa
Byaforskarna
Hembygdsdagen 24.5.2008
Pilgrimsvandring 2008
Bro vid Damin
kulkarneval 2008
Hunurinjärvi
Byns första reningsverk
Hoppamäki
BV2009
Nejdmästerskap
Nordaea Cup III
Bilder Nejdmästerskapen 19.2.2009
TjejKomossan
Kulkarnevalen 2009
Skolskidning 12.3.2010
Påsken 2010
Startlista
Resultat skolskidning 2011

Blandade Recept

Maletköttsbiffar á la Annika

Maletkött ca 400-500 gram
1 burk gräddfil
Hackade och frästa champinjoner (mängden efter behag)
1 påse löksoppa
1 ägg

Stek först champinjon-hacket i lite olja och sätt ev lite salt till.

Blanda sen ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Gör lagom stora biffar som sättes på bakplåtspapper-beklädd ugnsplåt.

Grädda biffarna i 225 graders ugn tills de är klara.

Gillar man inte champinjoner kan man bra sätta till riven morot istället eller göra dem vegetariska genom att sätta fint riven morot istället för maletkött. Vid den senare versionen

Bör man ev använda  lite mer gräddfil och 2 ägg istället för bara ett.

Och sen lite på snåltanden till efterrätt…



Mättande Sallad:

Blanda olika grönsallader
Tärna tomater
Skär i små tärningar parmesan ost
Rucola

Dressing:

Citron majonnäs
vinagretto
örtolivolja

Blanda allt tillsammans.


Köttfärsrulle

Malet kött, ägg, skorpmjöl
Bacon i skivor
Creme Bonjour m pepparmix

Krydda och blanda färsen med salt, vitpeppar, fransk löksoppa,
Bred ut färsen på ett smörpapper, bred ut bonjour på färsen och till sist radar man ut bacon.

Rulla ihop som en rulltårta och sätt in i ugnen.


Mjödrecept till 1 Maj

8 l Vatten
0,5 kg Farinsocker
0,5 kg finsocker
1 citron
1 tsk Jäst
Russin

Lägg farin- och finsocker i ett ämbar, tvätta o skiva citronen. Häll över 4l kokande vatten och rör om. Sätt i resten av vattnet och när det är jummet sätt i jästen. Låt stå 1 dygn. Häll över på flaska och lägg i lite russin.

Sänd in ditt recept åt Kjell så kanske vi alla kan variera vårt "kokkande"

Till Recepten.  

Gammaldags enkelt äppelgott

 

Äppel (skalade och skurna i klyftor)
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Margarin eller smör (efter behag)


Skala och klyfta äppel och sätt i en ugnsfast glasform.

Blanda socker och mjöl och strö över.

Skär med osthyvel lite kallt margarin/smör ovanpå (margarinet skall inte täcka äpplena utan mera ge smak och knaprighet)

 

Grädda i ugn i 220-225 grader ca 20 minuter eller tills äpplena blivit mjuka och ytan lite gyllenbrun.

 

Passar perfekt med vispad vaniljsås till!

 

 


Ugnsgrönsaker med Potatis

Skär potatisen i klyftor
Strimla morötter
Skiva lök(ar)
Skär Zuccini i strimlor
+ grönsaker enligt smak 

Krydda med salt, vitpeppar, chilipulver
Häll över rikligt med olja

In i ugnen ca 45 min till 1 h


Till grillen

Gris inre file´ 
Bacon
Musta pekkaost
Grillsås
Tandpetare

Skär filen i skivor, krydda med salt, vitpeppar, paprika och pensla med grillsås.

Skär osten i strimlor, dela baconen i två delar

Ta en bit bacon, lägg på en skiva file och en ostbit, rulla ihop och stick en tandpetare igenom rullen.

Grilla.

Tips: Spara inte med kryddorna, om man har gäster och grillar kanske korv först och sen grillar man köttet är det gott och knaprigt med köttet som med lite dricka smakar superb.

Ansvarig utgivare: Komossa UF     Senast modifierad: 27.10.2007