Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
KOMOSSA
FAKTA FÖRENINGARNA GÄSTBOK FRITID AKTUELLT VANDRINGSLEDEN FÖRETAGARE SOLVÄRME
Oravais   På svenska    Skriv ut sidan
AKTUELLT
Arkiv
Revykavalkad
Andra finansminister till Komossa
Vårfest på Komossa Skola
Kyrkvägsvandring Paljak-Pensala
Estlandsbesök
Kabel-TV
Bättre belysning
komosa biala
Botniavasan
En bit historia ..
Storfiskarn
Vårfest / Byskoledagen
Förstoring av Slöjdsalen
Skolavslutning
Nya slöjdsalen snart i bruk
Kulkarneval
I Fäderne spår
Basning av Bondost
Komossa "back in town"
Dansresa 06
Vattenledning till Haapa
BotniaVasan bilder från Komossa
Skotersafari
Eko från byn 1955
Tjej-Komossan 2006
Blandade händelser
Påskfrågesport 2006
Kyrkvägsvandring -06
Jordgubbsland
Älgjakt 2006
Vinterbilder från Komossa
Skolbarnen på besök
Recept
Påsk 2007
Vårfest 2007
Komossa bilder
Ekot från byn 1958
Nya slöjdsalen snart i bruk
Ägoreglering
Rapport från Kulkarnevalen -06
LI-Components
Dr Räv Jan Bertlin
Komossaflickan Asta Manninen
H. Backs läkarbesök
Skolan 50 år
Skolans övernattning
Pohjalainens artikel
Hem o Skola info
Vägbyggnad 2007
Årvas Revy
TjejKomossan 2008
Klassmorfar
Ättling till Gabriel
Rapport Kulkarnevalen 2007
Kulkarneval 2007
Hembygdsdag
Kulkarneval 2010
Läs om Paljak
Gamla Komossavyer
Ägoreglering
En konstnär i Komossa
Väderdata 2005 - 2006
Cykelbana
Boken om Komossa
Byaforskarna
Hembygdsdagen 24.5.2008
Pilgrimsvandring 2008
Bro vid Damin
kulkarneval 2008
Hunurinjärvi
Byns första reningsverk
Hoppamäki
BV2009
Nejdmästerskap
Nordaea Cup III
Bilder Nejdmästerskapen 19.2.2009
TjejKomossan
Kulkarnevalen 2009
Skolskidning 12.3.2010
Påsken 2010
Startlista
Resultat skolskidning 2011

Äventyr på vårdcentralen

Midsommaren 2007 arrangerade jag som vanligt kajakpaddling i skärgården och vi var tio gamlingar som rådde om varandra. På midsommaren är det viktigare med mat och social samvaro än spännande paddling. 


När vi på midsommarafton i duggregn landsteg på vår övernattningsö så steg jag på en till synes stabil sten men den rullade och jag slog handlöst i berget. Hann ta emot mig med händerna men högra tån slog i berget och det vällde fram blod under nagelbandet. Vår medhavda doktor förband tån och hon påstod att jag förlorar nageln och det tar ett år innan den nya växt ut. Det var bara att hålla den skadade tån torr resten av helgen med hjälp av gummistövel på den skadade foten. Vi hade det riktigt mysigt på midsommarafton under det uppspända regnskyddet och det vankades både nypotatis, sill och nubbe. Till allmän glädje så drabbades jag som vanligt av hicka. På annandan sken solen och det var storslagen paddling bland de yttre öarna.
 
Rekommenderades att besöka vårdcentralen i Flen och jag lyckades få tid hos distrikts-sköterskan Pia klockan tio på tisdag. Det var mitt första besök på vårdcentralen och damen i receptionen såg bekant ut så jag undrade för mig själv om jag snurrat runt med henne på något dansgolv. Men så kom jag på att hon liknade en välkänd borgerlig politiker.
Hon sa att jag skulle gå till vänster och sätta mig i väntrummet längst ner. Gick korridoren till vänster och tyckte att det såg lite kalt ut i ändan på korridoren med bara två stolar men jag vet ju att sjukvården har besparingar. Det fanns ett större väntrum i anslutning men det var något med mödravård så jag höll mig på min kant. Eftersom jag hört att det kan ta tid på vårdcentralen så hade jag med mig en bok som jag försjönk i.


Efter 45 minuter insåg jag att något var fel så jag gick tillbaka till receptionisten och hon talade om för mig att jag först skulle ha gått rakt fram in i själva vårdcentralen och sen till vänster. Jag gjorde så och där fanns ett större väntrum. Paddelkompisen Thor var där och vi hade mycket att prata om.
Receptionisten kom förbi och sa att jag satt i fel väntrum för det fanns ett till längre in och tillade att Pia förmodligen gått för dagen. Tänkte för mig själv att vårdcentralen borde kvalitetssäkra sina vägvisningar eftersom en svensktalande man med ännu inte konstaterad demens hamnat fel två gånger.
Till slut hamnade jag i rätt väntrum och jag har hört att man ska vara tålmodig i sjukvården så jag försjönk åter in i min bok.

 

 


Byns utsände reporter Hilding Back.

 

En kvinna i vit rock undrade varför jag satt där och jag svarade sanningsenligt att jag hamnat fel två gånger och skulle ha varit hos syster Pia två timmar tidigare. Hon engagerade sig i mitt fall och tog kontakt med distriktssköterskan Lena
(i vårdsbranschen är det familjärt med förnamn). Syster Lena sa att hon hann titta på min tå innan hon gick på lunch och tillade att Pia letat efter en patient…


Lena tyckte att tån var väl omplåstrad och jag sa att det utförts under fältmässiga förhållanden på en ö ute i havsbandet av en sjukvårdskunnig person och för säkerhetsskull tillade jag att jag var nykter när det hände. Tånageln var likblek och Lena gav den heller inget hopp om att tillfriskna. Det såg för övrigt bra ut och hon plåstrade om den lilla svullnaden och bokade in återbesök om två dar. Och då skulle jag komma direkt till henne för hon verkade allt lite imponerad över att jag lyckats hamna fel två gånger på Flens lilla vårdcentral.

Hilding :)

 

Ansvarig utgivare: Komossa UF     Senast modifierad: 26.10.2007