Ett tufft test av den erkänt goda talkoandan är på gång i byn. Skolans slödsal skall förstoras från 18 till 80 m2.
Skolans källarutrymmen drabbades hösten -04 av översvämmning och gjorde att slöjd-undervisningen måste flytta till UF-lokalen. Samtidigt väcktes tanken på att hur man kunde få ordnat med ordentliga utrymmen för slöjdundervisningen i framtiden. På ett föräldramöte under hösten diskuterades olika alternativ och man stannade för utrymmet under klassrummena under skolans södra sida. Föräldrarna lovade att utföra arbetet på talko om kommunen betalar material-kostnaderna. Projektet gick grön ljus och blev beviljat 15000 euro.
Arbetsredskapen ovan skulle talkojobbarna ha med sig dom första veckorna. Arbetet försvårades av att vi var nästan 2 m under markytan och all jord skulle uppför backen på utsidan. Pust...
Ralf Frände,Kennet Hägg och Kaj Agnesbäck i färd med att förpassa dom störrre stenarna till historien. Stenarna drogs ut via fönster-öppningen.
Ett nytt betonggolv gjöts den 24.2.
Slöjdsalen får vattenburen golvvärme och väggar och tak isoleras och beläggs med gipsskivor.
Det gamla taket revs ner och fyllningen byttes ut. Det var bara lite dammigt...
Övrig skyddsutrustningen (förutom reflexen)
Ben Holmlund och Maria Smeds skruvar upp takskivor 11.4.2005.
Det är inte enbart föräldrarna som deltar i arbetet,även den äldre generationen deltar flitigt i arbetet.
Nästan trångt i kafferummet 12.4. Går inte det här att förstora...
Resultatet 28.4.2005
Man kan bara konstatera att talkoandan lever kvar och skolan kommer att få sina efterlängtade utrymmen.Som en by i utkanten av kommunen tvingas man till lösningar som vore otänkbart i centrum men som stärker känslan för hembyn och dess utveckling.
Jag kan ännu citera Claus Stolpe som läst i VBL om projektet i Komossa (vbl 30.1) och i en insändare i VBL 25.2 2005 skriver:
"-Det är sådant jag vill läsa mer om, osjälviska människor som gör annat än gnäller är en förutsättning för att våra byar skall överleva."
"-samhället gynnas av att folk klarar av att sammarbeta och umgås och på sikt inser fördelarna med gemenskap och medkänsla."